marți, 29 ianuarie 2013

Cine se teme de repornirea anchetei pe cazul MachenaDemiterea Procurorului General Valeriu Zubco au dus la apariţia unor speranţe că în sfârşit vor reluate şi posibil duse până la capăt şi ajunge în instanţă mai multe cauze penale iniţiate în ultimii ani, dar blocate la comandă: de la contrabanda cu calculatoare şi altă tehnică IT şi devalizarea Băncii de Economii, la atacurile raider asupra mai multor bănci şi companii de asigurări.

Speranţele au apărut după ce persoana care exercită interimatul funcţiei de procuror general, Andrei Pântea a dispus de exemplu verificarea activităţii Procuraturii Anticorupţie, care a fost condusă de către Viorel Radeţchi, apropiatul lui Iurie Garaba (preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor), iar ulterior şi de către Viorel Morari, care este considerat o persoană de încredere a lui Nicolae Chitoroagă, şeful interimar al Direcţiei exercitare urmărire penală în subdiviziunile MAI şi ale Serviciului Vamal.

Surse din cadrul Procuraturii generale spun că aceştia au executat mai multe anchete la comandă, dar au blocat cele de interes public, precum atacurile raider sau cazurile Franzeluţa, Metalferos, Banca de Economii etc.

Despre Chitoroagă bunăoară Timpul a scris că acesta putea intra oricând la procurorul general, cu orice propunere, inclusiv de promovare sau eliberare a vreunui procuror. „Chitoroagă este şi un bun prieten cu un alt fost procuror general Valeriu Gurbulea, încă de pe când lucrau împreună la Procuratura Centru. A fost şi şef al Direcţiei urmărire penală a CCCEC, unde a activat pe timpul când la comanda lui Vladimir Voronin se ţinea lanţ teroarea asupra Primăriei Chişinău - amintim dosarele Urecheanu, Şarban, Modârcă, Becciev. Tot atunci, Centrul l-a arestat pe Victor Ţurcan, preşedintele Victoriabank, timp în care banca a fost suspusă unui atac de tip raider (ulterior, Ţurcan a fost achitat de instanţa de judecată)“.
„Chitoroagă este naşul altui procuror - al lui Igor Popa, şeful Sectiei de cercetare a cazurilor exceptionale. Anume această secţie a fost realizat cele mai „murdare” dosare. La rândul său Popa este naşul procurorului Ruslan Toma, care a executat nemijlocit ancheta de urmărire penală în dosarul Valeriu Pasat si a sustinut invinuirea de stat in instantele de judecată“.
E nevoie de precizat că în subdiviziunea lui N. Chitoroagă se află cauzele penale legate de evenimentele din 7 aprilie 2009, dublul omor de la Durleşti şi altele, însă numele lui niciodată nu a fost pomenit.
Curios este că potrivit noii structuri în cadrul Procuraturii Generale va activa o nouă subdiviziune, cum ar fi Direcţia de combatere a crimei organizate şi terorismului sau Departamentul urmărire penală, după modelul celui din România, la conducerea căreia pretinde anume Chitoroagă, spun surse din cadrul instituţiei.

O altă acţiune întreprinsă de către Andrei Pântea este repornirea cauzei penale în privinţa grupării criminale „Machena”. Prin târg se vorbeşte că persoane suspuse din cadrul Procuraturii generale şi de la Departamentul Instituţii Penitenciare au luat bani grei (circa cinci milioane de lei) de la interlopi pentru ai scoate basma curată, Acum însă după ce a fost repornită cauza penală, cei care au luat banii se tem că membrii grupării criminale se vor răzbuna pentru că nu şi-au îndeplinit promisiunea.
În cadrul acestui dosar figurează şi circa 15 colaboratori de la penitenciare, inclusiv şeful acestei instituţii, dar şi foşti colaboratori ai Direcţiei pentru misiuni speciale, buni pentru a realiza operaţiuni „secrete” la comandă.

De notat că de anchetă pe cazul grupării Machena se va ocupa din nou procurorul Maxim Gropa şi ofiţerul de urmărire penală Grigore Grăjdieru, care pe timpul lui Valeriu Zubco au fost înlăturaţi de la această urmărire penală.
În privinţa primului fusese iniţiat un control de serviciu, iar cel de-al doilea s-a ales chiar cu dosar penal şi mustrare aspră.

Acţiunile respective sunt însă insuficiente şi e necesară reformarea din talpă a Procuraturii Generale, promisiune neonorată de actuala guvernare. Poate acum este momentul?

O schemă de lucru 

2 comentarii:

  1. Nu stiu cine sunteti(autorul blogului), dar ma-ti frapat cu asa informatie destul de veridica, mai ales de "Makena". Stima si respect, sunt gata sa colaborez si sa va ajut cu foarte multa informatie veridica

    RăspundețiȘtergere
  2. Articole bune, Ați auzit de LFDS (Le_Meridian Funding Service, Email: lfdsloans@outlook.com - ContactWhatsApp: +1-9893943740--lfdsloans@lemeridianfds.com) este ca serviciul de finanțare SUA / Marea Britanie, care îmi acordă împrumut de 95.000,00 USD să-mi lansez afacerea și le plătesc anual de doi ani acum și îmi mai rămân 2 ani, deși îmi place să lucrez cu ei pentru că sunt creditor împrumut autentic care îți poate oferi orice fel de împrumut.

    RăspundețiȘtergere