miercuri, 2 decembrie 2009

Surpriză: Accizele la benzină vor fi majorate cu 50%

Valoarea accizelor la benzină şi derivatele ei urmează să fie majorate de la 1 ianuarie 2010 cu 50%, prevede proiectul Legii bugetului pentru anul 2010, elaborat de Ministerul Finanţelor. Astfel accizele la benzină vor creşte de la cota actuală de 1800 lei/tona la 2700 lei/tona.
Intenţia autorităţilor a surprins pe benzinari, care se aşteptau la o majorare mai nesemnificativă. Anterior s-a vorbit despre o creştere a accizelor la benzină cu doar 7-8la sută.
Chiar şi cu majorarea de 50 la sută, accizele la benzină din Moldova vor rămâne mai mici de 2-3 ori decât în România şi alte state din regiune.
Majorarea cu 50% a accizelor la benzină ar putea avea ca efect scumpirea acestui combustibil cu circa un leu per litru, adică cu 8-9%. Ţinând cont de faptul că anual se importă circa 210 mii tone de benzină, numai de la aplicarea accizei majorate veniturile la buget ar urma să crească cu circa 190 mil. lei. Luând în consideraţie faptul că la accize se aplică şi TVA, se vor acumula suplimentar circa 227 mil. lei.
Anul trecut accizele la produsele petroliere au fost majorate cu 50 la sută – de la 1200 lei la 1800 de lei/tona de benzină şi de la 500 lei la 750 de lei/tona de motorină. Atunci guvernul comunist şi-a argumentat decizia prin faptul că mărimea accizelor pentru produsele petroliere nu au fost modificate din 1999 în Moldova.
De regulă mijloacele încasate în bugetul de stat ca urmare a perceperii accizelor la aceste produse erau folosite pentru întreţinerea drumurilor publice.
Mai adăugăm că proiectul Legii bugetului pentru anul 2010, prevede şi majorarea cu un punct procentual a cotei TVA la gazele naturale şi gazele lichefiate importate, livrate pe teritoriul republicii, de la 5% la 6%. Deşi aceste modificări nu vor influenţa decisiv preţul gazelor, ele vor permite acumularea suplimentar la buget a circa 40 mil. lei.
Se pare că noile autorităţi sunt decise să strângă bani la buget pe orice căi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu