joi, 8 aprilie 2010

25 de ani de la arestul lui Vasile Vâşcu

Acum 25 de ani, la 9 aprilie 1985, Vasile Vâscu, era demis de către Biroul CC al PC din Moldova din postul de vicepreședinte al Sovietului de Miniștri și exclus din PCUS, fiind cu acuzat de „abuzuri de serviciu în scopuri egoiste”. A doua zi Vâşcu a fost arestat.
Eram în acea perioadă la Chișinău, lucram la un trust de construcții. Nu cunoșteam la acea vreme mare lucru despre conducerea din Moldova. Cu toate acestea circulau diferite zvonuri, precum că Vâşcu ar fi folosit postul pentru a se îmbogăți, sau pentru a promova rude și prieteni în posturi înalte. Mai mult. Se vorbea și despre o veritabilă mafie.
În realitate Moscova lua măsuri preventive contra tendințelor "naționaliste" din republicile-surori. Totodată arestul lui Vâşcu făcea parte din campania de epurare a cadrelor naționale inițiată în 1984, puțin înainte de începerea perestroikăi gorbacioviste.
Însăși Vâşcu spune că adevăratul motiv al arestării sale a constituit răfuiala politică, pentru lansarea unui „Manifestul politic” în 1984, în care se cerea legiferarea limbii materne drept limbă de stat în RSS Moldovenească, accesul cadrelor naționale la toate posturile-cheie de conducere, retrocedarea teritoriilor istorice ale Moldovei. .
Dosarul a fost inițiat în iunie-iulie 1984, când este Manifestul ajunge pe mâinile celor de la KGB, grație unui "prieten".
A fost condamnat la 14 ani privațiune de libertate în închisoarea cu regim strict de la Nijnii Taghil, Regiunea Sverdlovsk, Federația Rusă. Fără să vrea, Vâşcu devine figura nr. 1 în lista victimelor unei campanii fără precedent de epurare a cadrelor naţionale, iniţiată de trimisul special al Kremlinului, ex-secretarul doi al CC al PCM, Victor Smirnov, în toamna lui 1984.
De altfel „cazul Vâscu” a figurat pe primele pagini ale ziarelor centrale de la Moscova „Izvestia” şi „Pravda”.
Dosarul ex-vicepreședintelui Consiliului de Miniștri al RSSM, acuzat de „abuz de putere, mită și conducere a unei grupări criminale” are 35 de volume, şi se păstrează în arhivele Curții Supreme de Justiție. Judecătorii de atunci, aduși din Moscova, s-au limitat doar la latura penală a dosarului. Destăinuirea acuzațiilor politice de antisovietism şi naționalism (extrase ulterior într-un dosar aparte) l-ar fi putut transforma pe Vasile Vâşcu într-un disident politic, lucru nedorit de puterea de la Kremlin, și mai ales de nomenklatura locală.

De altfel în scurt timp Vâşcu va împlini 70 de ani şi cred că merită mai mult decât mulţi alţii Ordinul Republicii. Mai multe puteţi afla aici http://www.vipmagazin.md/profil/Vasile_V%C3%AE%C5%9Fcu._Dest%C4%83inuiri_dup%C4%83_20_de_ani_de_dureri_%C5%9Fi_speran%C5%A3%C4%83/
Iunie 2008, Nr. 50

Un comentariu:

  1. E bine că un conaţional de al nostru s-a gândit atunci să facă ceva pentru pământul lui.

    Întrebarea este dacă învinuirile penale aduse lui au fost totuşi corecte sau nu?

    Azi suferim din cauza unei puteri imorale care ne conduce: un traficant de ţigări este prim-ministru (întrebaţi studenţii din acea perioadă şi vă vor confirma), un hoţ elevat (dar totuşi ordinar) este candidatul alianţei pentru preşedenţie (întrebaţi-vă de ce a plecat de la conducerea TACIS în Moldova), etc.

    Imoralitatea puterii este cauza dezastrului de la noi, nu doctrinele lor politice. Până la urmă doctrina lor politică neafişată este "atingerea 'scopului' cu orice preţ".

    RăspundețiȘtergere