miercuri, 30 iunie 2010

Miliardarii faliţi ai Moldovei

Zilele trecute pentru a nu se știe a câta oară presa din Moldova a preluat niște texte despre averile de miliarde ale lui Oleg Voronin și Gabriel Stati, la care l-au mai adăugat și pe expremierul Ion Sturza. Au făcut trimitere la publicații serioase precum Ziarul Financiar, sau Hotnews.ro. Partea proastă este că aceste publicații s-au informat de la surse din Moldova.
Şi mai proastă este însă starea financiară a acestor miliardari. Primul ratează contracte după contracte și mai este hărțuit de autorități, încât a ajuns să iasă în stradă. E adevărat că încă nu umblă cu mâna întinsă. Dacă însă va continuă așa, ar putea ajunge să fie doar un simplu milionar.
Cel de-al doilea, cu siguranță că umblă cu cerșitul de împrumuturi, altfel de unde ar fi plin târgul cu vorbe că uite eu i-am dat câteva milioane de lei cu împrumut chiar lui Gabriel Stati. Cel puțin doi oameni de afaceri, s-au lăudat în public că iar fi dat bani cu împrumut. Pare incredibil în condițiile în care câțiva ani în urmă Gabriel afirma pentru Vip Magazin că averea familiei sale este mai mare de cele 2,2 mlrd USD, la cât o estimase o publicație americană, estimare pe care nimeni nu a văzut-o. http://www.vipmagazin.md/profil/Gabriel_Stati._Despre_lumea_din_jurul_s%C4%83u/.
Mai mult. Însăși Anatol Stati este în criză de bani încât a ajuns să ceară cu împrumut bani de la însăși Vlad Plahotniuc. Nu chiar direct, ci de la banca acestuia.
Se vede că așa-zișii miliardari moldoveni au ajuns la mare ananghie. Pentru Stati, lucrurile stau chiar foarte prost, ținând cont de faptul că milionarii kazahi Assaubayev, care vroiau să preia afacerile cu petrol și gaze din Kazahstan au și ei probleme mari. Rușii de la Polyus Gold pe care kazahii iau kidănit, cer returnarea a 450 mil. USD. Iar cu acești ruși este periculos să te pui. Vorba e că acționari majoritari la Polyus Gold sunt miliardarii ruşi Suleyman Kerimov (37%) și Mihail Prohorov (29,9%).
Dincolo de toate acestea nu prea sunt motive de jubilare. Dacă Stati continua să-și dezvolte afacerea fără piedici și fără unele încălcări, am fi putut ajunge să ne mândrim cu faptul că avem și noi o companie, intrată în topurile internaționale.
Dar așa, va mai trebui să treacă mult timp pentru ca o companie a unui moldovean, sau din Moldova să ajungă în topurile internaționale. Ba chiar pare a fi o chestie science fiction.

2 comentarii: