vineri, 13 august 2010

Moldova plăteşte cu 12% mai mult pentru energia de la Cuciurgan, decât România

Republica Moldova a plătit în anul 2009 pentru energia electrică livrată de Centrala de la Cuciurgan un preț cu circa 12% mai înalt decât cel plătit de România. Aşa reiese din raportul anual publicat de către compania rusă Inter RAO EES (proprietarul CERS Moldovenească).
Potrivit acestui raport, în 2009 CERS Moldovenească a obținut din vânzările de energie electrică în Republica Moldova un venit de 121,788 milioane de euro, livrând 2934,3 mil. kWh de energie consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Prețul a fost în medie de 4,15 eurocenți/kWh. În 2009 cursul mediu anual a fost 1,3948 USD/euro, altfel spus prețul a fost în medie de 5,79 cenți/kWh, preț ce coincide cu cel ce a fost anunțat oficial de comuniști, când au semnat contractul de achiziție a energiei, dar și de noua guvernare.

În același timp, exporturile de curent electric de la Cuciurgan spre România au constituit 411,73 mil. kWh, în 2009, iar un mai devreme s-au ridicat la 774,48 mil. kWh. Dacă ținem cont de valoarea livrărilor egală cu 15,08 mil. euro, anunțată de Inter RAO EES, apoi ajungem la un preț de 3,66 eurocenți kWh. Un calcul elementar ne demonstrează faptul că diferența de preț între exporturile în România și livrările în Republica Moldova este de circa 12% sau aproximativ jumătate de eurocent per kilowatt (8 bani/kWh).

În anul 2009 diferența de preţ a însemnat 14 mil. euro sau circa 230 milioane de lei, achitați de consumatorii din Moldova. Putem constata că autoritățile comuniste fie că au fost negociatori proști, fie că cei care au negociat și au semnat contractul au primit şi anumite prime pentru contract pentru că au acceptat un preț mai mare decât cel plătit de importatorii din România.
Apropo, la 15 iulie 2007, după o întrunire secretă la întreprinderea de stat Moldelectrica, între reprezentanții Inter RAO EES şi responsabili din cadrul autorităților comuniste, CERS Moldovenească a început exportul de energie electrică în România. Managerul de atunci al Centralei de la Cuciurgan, Serghei Sâskov, afirma că energia electrică este achiziționată pentru exportul în România de compania „Eastern Europe Energy” Ltd (un offshore din Marea Britanie, controlat de managementul Inter RAO EES) la un preţ de 3,8 eurocenți http://investigatii.md/index.php?art=266.

De notat că vânzările în Republica Moldova au asigurat mai mult de 83% din veniturile CERS Moldovenească, în timp ce exporturile în România – 11%, iar restul de 6% – cele din regiunea transnistreană.

Profiturile rușilor care stau în spatele afacerii Cuciurgan sunt însă mai mari de câteva ori. Or, gazul folosit la producerea energiei electrice nu este plătit, iar banii ce ar trebui să ajungă la Gazprom iau o direcție necunoscută. Conform calculelor noastre în 2009 CERS Moldovenească a consumat între 900 milioane și un miliard de metri cubi de gaze pentru care ar fi urmat să achite circa 260 mil. USD. Cât a plătit CERS Moldovenească pentru gaze nu se știe, dar cu siguranță banii nu au ajuns la destinație, iar datoria regiunii și respectiv a Moldovei față de Gazprom a crescut respectiv.
Autoritățile actuale deocamdată tac și se fac a nu cunoaște situația. Majoritatea funcționarilor întrebați s-au arătat doar surprinși de faptul că noi plătim mai scump pentru energia electrică livrată de Cuciurgan, decât România.
La finele lunii mai au fost câteva declarații ale liderului PDM Marian Lupu privind existența unor intermediari la importul de energie de la Cuciurgan. Poate că el are dreptate totuși. Problema e că nu a adus nici-un nume, iar vice-premierul Valeriu Lazăr, membru al PDM, neagă existența unor intermediari.
Până una alta noi continuăm să plătim cu 10-12 la sută mai mult pentru curentul electric. Mai multe puteți citi aici http://www.eco.md/index.php?option=com_content&view=article&id=261:moldova-a-ajuns-s-plteasc-cu-12-mai-mult-pentru-energia-de-la-cuciurgan-decat-romania&catid=57:energetic&Itemid=127

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu