luni, 31 mai 2010

Cum echipa Partidului Democrat a redus preţul energiei

De ceva timp serviciul de presă al Partidului Democrat îmi bombardează pur şi simplu poşta cu comunicate în care mă informează despre succesele lui Marian Lupu şi a echipei sale în guvernarea ţării. Uneori am nenorocul să primesc câte 3-4 comunicate pe zi.
Nu prea mă avânt să citesc asemenea tip de informaţii, dar câteodată ele conţin informaţii curioase, ba chiar denotă „gradul înalt de calificare” a persoanelor ce conduc PDM şi a miniştrilor PDM şi mai ales „cunoştinţele profunde” în economie ale acestora.
La 24 mai, bunăoară am fost informat despre faptul că „Federaţia Rusă evită revizuirea preţului pentru gaz, din cauza instabilităţii politice din Moldova”, http://pdm.md/libview.php?l=ro&idc=201&id=1723. O argumentare mai proastă nici că se mai putea găsi. Dar nu această afirmaţie care ar fi fost făcută de Marian Ilici la Corjeuţi, Briceni ma deranjat. Ci faptul că „Marian Lupu a anunţat că graţie eforturilor miniştrilor PDM au fost eliminaţi intermediarii dintre Cuciurgan şi Guvern”.
Mai mult! S-a anunţat că „până acum existau cca 4 firme intermediare care ridicau un venit lunar mediu de un miliard de euro, bani incluşi în tarif şi achitaţi de consumatori”. Pentru ca aceste firme să aibă un asemenea profit lunar, apoi consumul de electricitate din Moldova ar trebui să crească de circa 1000 de ori. Or consumul mediu lunar de energie din Moldova este de maximum 30 mil. euro, iar dacă ţinem cont de faptul că comisioanele intermediarilor de regulă sunt maximum de unu-doi cenţi per kWh, apoi profitul lunar al acestora nu ar putea fi de unu-două mil. euro, sau de circa 1000 de ori mai mic. Aşa că pentru a ajunge la un miliard de euro, apoi Moldova ar urma să ajungă la un consum de energie egal cu cel al Federaţiei Ruse.
Răspunsul serviciului de presă privind veridicitatea acestei informaţiei a fost şi el curios. „Poate că era vorba de lei”, mi-au scris cei de la serviciul de presă, dar textul de pe pagina WEB a PDM a rămas acelaşi.
La 27 mai alt comunicat în care, iarăşi se vorbeşte despre eliminarea celor 4 firme intermediare pentru energia venită de la Cuciurgan. Dar venitul lunar mediu a fost redus de 500 de ori, până la 2 milioane de euro, http://pdm.md/libview.php?l=ro&idc=201&id=1738&parent=0.

La 31 mai, un alt comunicat mă înştiinţa că „Echipa PDM din cadrul Guvernului a stopat creşterea preţurilor pentru energia electrică” - http://pdm.md/libview.php?l=ro&idc=201&id=1744&parent=0.
Conform serviciului de presă „La negocierea unui nou acord de cumpărare a energiei electrice de la staţia de la Cuciurgan, s-a stabilit că pe această filieră activează câţiva intermediari, fiecare câştigând peste un milion de dolari pe lună”. Dacă erau 4 firme, reiese că cifra nouă este 4 mil. USD pe lună, iar pe an 48 mil. USD.
Potrivit aceluiaşi comunicat „La insistenţa echipei conduse de către Valeriu Lazăr, intermediarii au fost eliminaţi. În rezultat costul energiei livrate beneficiarilor finali s-a redus cu 0,03 cenţi”.
Singura cifră ce pare a fi aproape de adevăr este cea de 0,03 cenţi (per kWh cred că).
Dacă ţinem cont de faptul că în 2009 am cumpărat circa 3 mlrd kWh de energie de la Cuciurgan, la un preţ mediu de circa 5,8 cenţi/kWh (cât a fost anul trecut) ajungem la cifra de 174 mil USD. Dacă eliminăm comisionul de 48 mil. USD al firmelor intermediare, ajungem la cifra de 126 mil. USD. În acest caz preţul unui kilovatt cumpărat de la Cuciurgan nu ar fi urmat să scadă cu 0,03 cenţi şi nici cu 0,3 cenţi, ci cu 1,5 cenţi/kWh, până la 4,2 cenţi/kWh.
Întrebarea mea este către echipa PDM - De ce nu s-a ieftinit energia şi pentru consumatorii finali cu peste 15 bani/kWh? Sau poate că acum banii se duc în altă direcţie?
Uşurinţa cu care se operează cu unele cifre sensibile pentru populaţie, denotă nu numai lipsă de profesionalism, ci şi lipsă de responsabilitate a echipei PDM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu