marți, 23 februarie 2010

Anatol Stati a găsit un cumpărător pentru activele din Kazahstan

Compania Tristan Oil, proprietate a omului de afaceri Anatol Stati a anunţat, vineri 19 februarie că acţionarul a ajuns la o înţelegere privind vânzarea subsidiarelor sale din Kazahstan, Kazpolmunai şi Tolkynneftegas, către Cliffson Company SA.
Ultima este o companie ce reprezintă interesele unui cumpărător din Kazahstan, a cărui identitate nu este deocamdată dezvăluită.
Potrivit unei note informative difuzate de Tristan oil, finalizarea tranzacţiei este programată pentru 30 aprilie 2010, până la îndeplinirea mai multor condiţii din contractul de achiziţie, inclusiv obţinerea aprobările necesare de la autorităţile kazah pentru a efectua vânzarea şi a încheierii unor acorduri cu creditorii.

Mai adăugăm că deja de mai mult de un an şi ceva situaţia din jurul companiilor Kazpolmunai şi Tolkynneftegas controlate de familia Stati este complicată. Ele au fost forţate să diminueze şi chiar să stopeze majoritatea investiţiilor în activităţile din Kazahstan. Totodată autorităţile kazahe au înaintat pretenţii financiare de circa un miliard de dolari faţă de companii, unul dintre manageri a fost chiar condamnat la închisoare, iar restul au fost forțați să fugă din Kazahstan.
În consecinţă anul trecut, companiile controlate de Anatol Stati au fost scoase la vânzare.
Conform unor declaraţii făcute în presă în spatele acţiunilor contra companiilor lui Anatol Stati ar fi stat şi anumite forţe politice şi grupări economice din Moldova
Potrivit rapoartelor Tristan oil, acţionar al Kazpolmunay LLP este compania Ascom din Moldova, iar al Tolkynneftegaz LLP - Terra Raf Trans Traiding Ltd din Gibraltar. Ambele companii sunt controlate de Anatol Stati şi familia sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu