joi, 27 mai 2010

Gazprom câştiga 147 USD de la fiecare mie de metri cubi de gaze vândute în Moldova


Venitul Gazprom de la vânzarea gazelor în Moldova în trimestrul II al anului 2010, constituie 147 USD per mia de metri cubi, în timp ce în Germania - 150-156 USD. Pentru alte state CSI venitul Gazprom de la exportul de gaze, este chiar mai mare decât pentru Moldova.


Gazprom este subvenţionat de statele post-sovietice


Potrivit unei analize publicate de Mihail Korchemkin, director executiv al East European Gas Analysis (EEGAS este o firmă de consultanţă din Pennsylvania, SUA), la ora actuală exporturile de gaze în fostele state sovietice sunt mai profitabile pentru Gazprom, decât vânzările către restul Europei, cu excepţia vânzărilor duty-free de gaze către Turcia prin conducta Blue Stream.

Totodată din cauza profiturilor mari din vânzările către Ucraina şi alte state post-sovietice, Gazprom nu doreşte să restabilească tranzitul liber al gazului din Asia Centrală prin teritoriul rusesc. "Acum profiturile nete din exporturile de gaze în Ucraina sunt cu 50% mai mari decât cele în Germania. Folosind terminologia Kremlinului, se poate spune că Gazprom este subvenţionat de către bugetul de stat rus şi de compania ucraineană Naftogaz. În cazul în care taxele vamale vor fi restaurate (e vorba de taxa de 30% la exportul de gaze în Ucraina, anulată de Rusia în urma recentelor acorduri ruso-ucrainene n.r.), exporturile spre Ucraina ar fi încă şi mai profitabile decât cele mai multe vânzări către alţi clienţi din Europa ai Gazprom ", spune Mihail Korchemkin, cunoscut expert în domeniul energetic.


Taxele vamale aplicate de Rusia, majorează cu 30% preţul gazului pentru Moldova


Conform calculelor efectuate de expertul rus, venitul Gazprom de la vânzarea gazelor în Moldova în trimestrul II al anului 2010, constituie 147 USD per mia de metri cubi, în timp ce în Germania - 150-156 USD.

Diferenţa de preţ de circa 100 USD, ce apare până la preţul final de 252 USD la hotarul Moldovei (de fapt preţul real este de circa 248 USD, dar ajunge la 252 USD datorită capacităţi termice mai mari a gazului), se explică prin costurile pentru serviciile de tranzit prin Ucraina, care ajung la 10% din preţul final, sau 25 USD per mia de metri cubi şi prin taxa vamală de 30% din preţul final a gazului – circa 75-76 USD per mia de metri cubi, aplicată de Federaţia Rusă.

Dacă Moldova ar reuşi ca şi Ucraina să obţină eliminarea taxei de 30% aplicată de Federaţia Rusă la exportul de gaze, apoi preţul de import în trimestrul II 2010, bunăoară ar putea coborî la circa 175 USD per mia de metri cubi.

Mai adăugăm că costul extracţiei a o mie de metri cubi de gaze, suportat de Gazprom în 2009, a fost de 18 USD, iar creşterea mai mult de 10 ori a preţului final a gazelor pentru Moldova se datorează în mare parte taxelor impuse de autorităţile ruseşti, care pe lângă cele la export, mai impun şi alte taxe interne la gaze.

Conform datelor ANRE, în 2009 Moldova, fără regiunea transnistreană a importat gaze în valoare de circa 297,2 mil. USD, din care circa 90 mil. USD au constituit valoarea taxelor vamale ruseşti, iar circa 30 mil. USD, costul serviciilor de tranzit prin Ucraina, iar restul a fost venitul Gazpromului.

2 comentarii:

  1. Ca Moldova sa reuseasca sa obtina eliminaea taxei ar trebui tot sa propuna ca armata Rusiei sa mai stationeze in Transnistria vreo 25 de ani+5. Intrebare e daca merita. Chiar se doreste o dependeta energetica totala de Rusia?

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum dețin o afacere proprie cu ajutorul Elegantloanfirm cu un împrumut de 900.000,00 USD. la 2% tarife, la început, am învățat, a fost o glumă până când cererea mea de împrumut a fost procesată în cinci zile lucrătoare și fondurile solicitate mi-au fost transferate. acum sunt un mândru proprietar al unei afaceri mari, cu 15 personal care lucrează sub mine. Toate mulțumesc ofițerului de credite Russ Harry, el este un Dumnezeu trimis, îi puteți contacta pentru a vă îmbunătăți afacerea pe .. email-- Elegantloanfirm@hotmail.com.

    RăspundețiȘtergere