miercuri, 9 februarie 2011

Cine creează panică pe piaţă, sau unde se poate de cumpărat zahăr mai ieftin de 14 lei kilogramul


Cel puțin două rețele de hypermarkete din Chișinău vând produsul la prețuri de 12,4 lei și de 13 lei kilogramul

Zaharul se scumpește din nou, anunța mai multe surse mass-media. Astfel potrivit unui post de televiziune zaharul a ajuns sa coste la unele tarabe din piața centrală 15,5 lei kilogramul, chiar dacă spun că mai sunt cei care vând și cu 14 lei.
Argumentul invocat de reprezentanții fabricii de zahăr care au aplicat scumpirea afirmă că măsura a fost luată pentru a anticipa un deficit de zahăr, în condițiile în care o altă firmă continuă să exporte acest produs.
Este exemplul clasic de atac la comanda unui agent economic la adresa altuia. Mai concret e vorba de Südzucker, care ocupă la moment o poziție dominantă pe piața zahărului, după ce milionarul rus Ralif Safin și-a vândut fabricile de zahăr din Moldova. Acum a apărut un concurent care a produs zahăr pe care îl exportă. Acest lucru se vede că nu le place nemților de la Südzucker, care uite ce grija mare au de buzunarele noastre și mai scumpesc zahărul pe piața internă.
Potrivit altei televiziuni prețul zahărului ar putea crește cu patru lei pentru un kilogram. Ținând cont că acum, zahărul costă, în medie, 16 lei, „producătorii avertizează că acest produs s-ar putea scumpi până la 20 de lei kilogramul. Asta în cazul în care statul nu va interzice exportul”. Iată că am aflat și scopul.

În mod normal ar trebui iarăși să intervină ministrul Agriculturii, sau Viorica Cărare, dar cel mai bine Vlad Plahotniuc și să vedeți cum prețul la zahăr va scădea.

Cel mai straniu este că zahăr ieftin este chiar în magazine. Aseară am cumpărat 3 kilograme la prețul de 12,4 lei, la hypermarketul Green Hiils de pe Calea Ieşilor, iar rețeaua de supermarkete “Fourchette” face campanie promoțională la zahăr cu un preț de 13 lei kilogramul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu